Analize

Qeveria në “zonën gri të legjitimitetit” me projektin për 4 rajonet e zhvillimit

Propozimi i qeverisë “Rama 2” për përqendrimin e institucioneve kyçe në 4 rajone është pritur me dyshim dhe pikëpyetje nga ekspertët e qeverisjes vendore, të cilët kërkojnë hapjen e konsultimeve publike për shmangien e rreziqeve dhe gjetjen e një fryme konsensusi me opozitën.

Analiza

Analize 13 Aug 2017

Shqipëria e keqpërgatitur për luftën me flakët

Mjete e papërshtatshme, personeli i patrajnuar dhe dështimi i shumë bashkive për të ngritur në kohë drejtoritë e mbrojtjes nga zjarri, e ka vështirësuar betejën e vendit me flakët gjatë kësaj vere të nxehtë, ndërsa dhjetra-mijëra hektarë janë bërë shkrumb e hi.

Analize 26 Jul 2017

Ujësjellësi i Tiranës kërkon rritje dramatike të çmimit ndërsa mban të larta shpenzimet operative

Bashkia e Tiranës pritet t’i kërkojë Entit Rregullator të Ujit lejimin e rritjes së tarifave të furnizimit me ujë në kryeqytet me 44%, për të mbuluar investimet për rinovimin e rrjetit, për shtimin e reklamave të ujësjellësit si dhe për “komisione bankare”, ndërkohë që kostot e personelit e shpenzime të tjera operative do të mbeten të larta.

Analize 16 Jul 2017

Banorët padisin bashkinë për pronësinë e pallateve që ligjërisht nuk ‘ekzistojnë’

Banorët e 5 pallateve që u ndërtuan 40 vjet më parë me punë vullnetare por që nuk ekzistojnë në letra, shpresojnë përmes një padie kundër Bashkisë së Elbasanit të fitojnë pronësi me parashkrim.

Analize 25 May 2017

Saga e dëmshpërblimit të përmbytjeve, qeveria “me një dorë e jep, me tjetrën e merr”

Pas 6 vitesh premtime, qeveria vendosi të shpërndajë dëmshpërblimin e dëmeve bujqësore për zonën e përmbytur të Nënshkodrës, por banorët janë të irrituar pasi u janë mbajtur faturat e pashlyera të energjisë dhe kamatvonesat si dhe nuk u janë vlerësuar dëmet në biznese.

Reportazh 13 Apr 2017

“Lufta” për tokën; investimet në blegtori të ish-emigrantit rrezikojnë falimentin

Pezullimi i ankandit për dhënien me qira të tokave bujqësore ka vënë në vështirësi blegtorët e bagëtive të imëta në Cërrik, të cilët pavarësisht investimeve nuk arrijnë të sigurojnë ushqim të mjaftueshëm për tufat e tyre.

Analize 26 Nov 2016

Përkatësia politike mban peng kryepleqtë e zgjedhur të Bulqizës

Një vit pas afatit ligjor, zgjedhja e 15 kryetarëve të fshatrave mbahet ende e bllokuar, pasi kandidatët e votuar nga komuniteti nuk i përkasin krahut politik që drejton bashkinë e Bulqizës.

Analize 30 Oct 2016

Gota gjysmë bosh e transparencës së bashkive

Një monitorim i kryer nga BIRN gjatë muajit qershor zbuloi se më pak se gjysma e detyrimeve ligjore në lidhje me të drejtën për informim dhe transparencën aktualisht respektohen nga 61 njësitë e pushtetit vendor, pjesërisht për shkak të mungesës së njohjes së ligjeve dhe pjesërisht për shkak të mentalitetit të administratës së mbyllur për publikun.

Analize 19 Aug 2016

Shkodra jashtë “Rilindjes urbane”, merr më pak fonde se Maliqi dhe Roskoveci

Fondet e përfituara nga bashkia më e madhe e Veriut prej Komitetit të Zhvillimit të Rajoneve për vitin 2016 tregojnë se tradita e vjetër e ndarjes së parave sipas përkatësisë partiake shoqëron projektet e reja të qeverisë “Rama”.

Analize 12 Aug 2016

Veliaj kërcënon aktivistët me “përballje me drejtësinë” për mbështetjen e romëve

Kryebashkiaku shprehet i pakënaqur me kërkesat e aktivistëve për trajtim dinjitoz të të varfërve që humbasin shtëpitë nga projekti i rehabilitimit të Lumit të Tiranës dhe i kërcënon me “procedim për neglizhencë dhe bllokim të projektit,” ndërsa aktivistët thonë se kërcënimet e Veliajt nuk trembin askënd.

Analize 24 Mar 2016

Raporti: Reforma territoriale-administrative krijoi konfuzion

Një misioni i Këshillit të Europës shprehet se reforma e qeverisjes vendore në Shqipëri ka avancuar në mënyrë të pabarabartë, ka krijuar konfuzion mbi kompetencat dhe akuza për favoritizëm.

Më shumë