Postuar nga: Gëzim Kabashi

Lajm 21 Oct 2017

Instituti i Arkeologjisë në Tiranë, identifikon në gjirin e Durrësit piroskafin “ALBANO”

Përpjekjet e vazhduara të arkeologëve nënujorë shqiptarë sollën identifikimin e piroskafit italian “Albano”, i mbytur në gjirin e Durrësit gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Lajm 7 Aug 2017

Bienalja e muzikës klasike sjell tingullin e humbur të kitarres së ‘burgosur’

Një kitarrë e përdour për 22 vjet në burgjet e diktaturës ka qenë të dielën protagoniste e koncertit me temë “Në kërkim të muzikës së humbur”, që u organizua në Durrës në kuadër të Bienales “Netët e Muzikës Klasike”.

Lajm 12 Jun 2017

Shoqëria civile e shqetësuar nga vonesat në gjykimin për “Velierën”

Përfaqësuesit ligjorë të shoqërisë civile që kërkojnë anullimin e projektit dhe mbrojtjen e zonës, janë përballë 13 palëve ndërgjyqëse që përfaqësojnë agjenci të ndryshme shtetërore, ndërsa shohin me shqetësim se çështja shtyhet ndërsa punimet për projektin vazhdojnë.

Lajm 5 Jun 2017

Pas 7 skulpturave “Veliera” largon pa destinacion edhe monumentin e Mujo Ulqinakut

Monumenti i Mujo Ulqinakut, vepër e skulptorit Kristaq Rama, u hoq sot (5 qershor) nga qendra e Durrësit ndërsa autoritetet nuk sqarojnë se ku kanë ndër mend ta çojnë këtë monument.

Lajm 31 May 2017

Sezoni turistik i Durrësit, edhe këtë vit, peng i investimeve të mëdha

Rruga e plazhit është në rikonstruksion të përhershëm ndërsa sheshi i portit gjendet në ndërtim duke shkaktuar bllokim trafiku dhe pluhur. Shoqëruar kjo me fushatën zgjedhore, sezoni turistik duket paksa i vështirë.

Lajm 29 May 2017

Këshilli i Arkeologjisë vendos ruajtjen dhe integrimin e zbulimeve pranë “Velierës”

Këshilli Kombëtar i Arkeologjisë ka vendosur këto ditë ruajtjen dhe integrimin e strukturave arkeologjike të zbuluara në katër muajt e fundit gjatë punimeve për realizimin e projektit “Veliera” në sheshin pranë portit detar të Durrësit.

Lajm 18 May 2017

Skulptori Qazim Kërtusha hap ekspozitë në muzeun arkeologjik

Punimet e skulptorit Qazim Kërtusha në dru, qeramikë, mermer dhe bronx, si dhe vizatimet e tij do të ekspozohen së bashku me trashgiminë arkelogjike të punuar nga mjeshtrat antik.

Analize 29 Apr 2017

“Veliera” përballë arkeologjisë, shansi i fundit për bashkëjetesën e antikes me modernen

Gjatë viteve të fundit, përplasja mes pallateve të betonit dhe arkeologjisë është “zgjidhur” në disa raste duke lënë rrënojat e lashtësisë në bodrumet e pallateve. A do të ketë të njëjtin fat edhe zbulimi arkeologjik poshtë “Velierës”?

Lajm 25 Feb 2017

E ardhmja e zbulimeve te “Veliera” varet nga Këshilli Arkeologjik Kombëtar

Arkeologët janë pranë fundit të gërmimeve mbi një sipërfaqe prej 285 metra katrore të rrënojave të zbuluara nga gërmimet e projektit të velës prej betoni. Gërmimet zbuluan një ndërtesë otomane, në të cilën janë përdorur gurë të periudhave shumë më të hershme, bashkë me topa e gjyle guri mesjetare. Këshilli Arkeologjik Kombëtar do të duhet të vendosë se si do të veprohet më tutje.

Analize 16 Feb 2017

‘Veliera’ zgjon nga gjumi durrsakët në mbrojtje të trashëgimisë

Projekti i bashkisë Durrës për një shesh të ri prej betoni në hyrjen e portit detar ka hasur në kundërshtinë e qytetarëve, arkitektëve dhe të shoqërisë civile- ndërsa gjykata administrative i dha të drejtë shqetësimit të shoqërisë civile duke vendosur pezullimin e punimeve.

Më shumë